Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2007 20:12 - Българските власти отнемат имущество на българи в чужбина
Автор: stefankondev Категория: Политика   
Прочетен: 5104 Коментари: 13 Гласове:
0



Какво мислите по този въпрос? Нека проведем една интелигентна и смислена дискусия. 

**************************************************************************************
Източник: http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=2419869

Българите по света следят с тревога и възмущение действията на Агенцията за държавни вземания, откъдето съобщиха, че ще описват имуществото на длъжници към здравната каса, съобщиха от Съюза на българите по света /СБС/ "Бъдеще" в Париж. Организацията припомня, че стотици хиляди българи в чужбина са принудени да плащат здравни вноски в България въпреки, че живеят и се осигуряват в други страни. Организацията призовава правителството да наложи незабавно мораториум върху събирането на задълженията към здравната каса. Според правни експерти, тези задължения са неправомерни, тъй като срещу тях не се гарантират права за лечение, а и представляват форма на двойно данъчно облагане за българите, живеещи трайно извън страната. В програмата на тройната коалиция е записано "справедливо решаване на проблема с неплатените здравни вноски на гражданите" - коментира Атанас Чобанов, който е секретар на "Бъдеще".  Явно за властта "справедливост" означава конфискация на имуществото на емигрантите. Те и техните близки ще си направят изводи за предстоящия европейски вот - смята той. "Бъдеще" призовава близките на експатрираните българи да не се поддават на "шантажа" на властите, да се противопоставят на "държавния рекет" и да подкрепят протеста на българите в чужбина, насрочен за деня на изборите за европейски депутати - 20 май.




Гласувай:
0



1. анонимен - триглавата ламя,наречена Коалиция
09.05.2007 08:16
Т.н.Коалиционно правителство трябва да си ходи.Колкото по-бързо,толкова по-добре и за правителството,и за държавата.
На България й трябват промени.На първо място- всички маскари вън от Парламента и броят им да бъде намален на половина.Колкото по-малко депутати,толкова по-малко хрантутници,некадърници и корупирани мафиоти.
Всички закони,които натвориха в последните 17г са или некадърни.или целящи геноцида на българския народ.
Закона за здравното осигуряване е точно толкова мошеннически,колкото и закона за Парното с измислената "такса мощност" при изключени радиатори и необитавано жилище.
Протести,протести,протести.До дупка!
цитирай
2. анонимен - Стремежът им е да стопят нацията. ...
09.05.2007 09:47
Стремежът им е да стопят нацията. Правилно е употребена думата - геноцид. Творят закони за лични нужди, но не могат да се нарекат и закони, защото един закон е закон ако има еднозначно действие, а не няколко тълкувания. Могат да се дадат редица примери. Моряците изпитват в момента същия тормоз, който се прилага към българите в чужбина. Непрекъснато се говорят за интеграция, но нищо не правят. В Европа, а да не кажа по цял свят отношението към емигранти (в частност моряците), които вливат пари в родината е преференциално, а в България е точно обратното. Това показва една недълновидна политика, политика целяща да изгони хората по-далеч от родината им, за да остане едно стадо, което лесно се манипулира. На 10.05 ще се проведе протестен митинг зад Народното събрание под мотото "Да се обединим и защитим бъдещето на морска България".
цитирай
3. анонимен - От Екипа на Стефан Кондев
09.05.2007 17:03
Въпроса тук е принципен и се простира отвъд всякакви финансови измерения.
Държавите и политиците съществуват защото хората са се нуждаели от безопасност и от защита на културните си ценности и имуществото си от чуждестранна агресия и криминални актове. Това което българските, а и много други европейски политици демонстрират с действията и решенията си е, че хората, културните им ценности и имуществото им съществуват заради съществуването на държава и политици. Защо те мислят така е тема на съвсем друг разговор, но този им начин на мислене е в основата на събитията на които ставаме свидетели.

1. Група български законотворци измислят закон за здравните оригуровки, който е базиран на един отживял модел за финансиране известен като разходо-покривния метод. Той може да функционира добре само когато броят на внасящите в касата чувствително надвишава този на ползващите от нея. Такава е била реалността по времето на създателя на този метод, Ото фон Бисмарк. Реалността в България е съвсем различна. Населението ни се стопи с милион и половина (от 1989 насам) поради масова емиграция и нисък прираст. Тази ситуация не е от вчера, така че през 2000-та година когато законотворците са “сътворили” сегашния ЗЗО няма начин те да не са знаели за нея.
2. Новата държавна агенция Н.З.О.К. е толкова голяма и бюрократична, че близо 60% от постъпленията в нея се употребяват за основните и разходи и режийни разноски. С други думи, когато човек вкара 10 лева в нея, 6 отиват за да се поддържа бюрокрацията, а само 4 лева се употребяват по предназначение.

Нашите политици имат ниска управленческа култура и си мислят, че с повишаване на данъците и акцизите те ще си осирурят нужните постъпления с които нефункциониращия ЗЗО да бъде възроден. След като вече са издоили хората в България, те имат “брилянтната” идея да си намерят нова дойна крава – емигрантите и гурбетчиите.

В крайна сметка излиза, че данъкоплатците в България и най-големите “чуждестранни” инвеститори в БГ икономика в лицето на емигрантите и гурбетчиите са виновни за грешките на българските законотворци и за враждебния и анти-български управленчески климат създаден от политиците и бюрократите.

Имам само един въпрос към вас. Какво още трябва да ви се случи за да потърсите промяна?
цитирай
4. анонимен - Чашата на търпението прелива го...
09.05.2007 22:06
Чашата на търпението прелива господа. Лошото в случая е, че хората са разединени. Липсват водачи. А ако случайно има такива, то те се ръководят от тесни интереси. Българина е свикнал да гледа в канчето на съседа си. В момента все още живея в България, но взех да си стягам куфарите.
цитирай
5. анонимен - А аз като плащам здравни осигуровки ...
09.05.2007 22:20
А аз като плащам здравни осигуровки (солидарност, нали) защо като приеха баба ми в болница трябваше да си донесем чаршафи и посуда от нас, да плащаме 3.50 лв. на ден и да й купуваме лекарствата от собствения си джоб?! Може ли някой да ми го обясни това?! Защо като плащам здравни осигуровки (за да могат ромките да раждат безплатно още ромчета и да ни висят и те на врата) и трябва да ми бъде изваден мъдрец трябва да платя 150 лв от джоба си. Може ли някой да ми го обясни това?!
цитирай
6. анонимен - Драги момичета и момчета. Всички ...
09.05.2007 22:23
Драги момичета и момчета. Всички вие които сте по всички краища на света не се вързваите а осъдете държавата за рекета спрямо вас. А решение има стига вие сами да се организирате. Направете ваше здравно осигурително дружество със седалище в България което да поема вашите разходи за медицински услуги докато сте в отпуск или пребивавате временно в БГ по други причини. Така ще си спестите здравните застраховки, които плащате на застрахователните компаний когато ви се налага да пътувате до БГ. Ще си спестите и рекета от държавата както и рекета от самозвани лекари и зъболекари а така също и от болнични заведения които са създадени единствено и само за тази цел.Само по този начин успешно ще защитите интересите си, вашите и на вашите близки и което е най-важното тази ваша структура ще може да сключва договори със здравни заведения и поликлиники които могат да отговорят на вашия стандард и са с висок престиж, като Токуда, Света Екатерина, ВМА, Пирогов, Лозенец и още някоя и друга. Това разбира се е само една идея която аз лично смятам за напълно осъществима. Първо защото вие просто се нуждаете от тaкава структура и второ за да докажете на наглите, некадърни и безочливи български "пишман" политици че и вие имате думата и че някой ден все пак ще им потърсите сметка.
цитирай
7. анонимен - Вашата идея е добра, но тя би била ...
09.05.2007 22:24
Вашата идея е добра, но тя би била възможна само след отмяна на задължителното осигуряване по гражданство. Във френската система има ДОБРОВОЛНА каса за френски граждани, постоянно пребиваващи в чужбина. Внасящите в нея се ползват от същите права като пребиваващите на територията на страната французи с една разлика - касата им изплаща разходите за лечение там, където живеят. В редките случаи на по-скъпи медицински услуги (например в САЩ) има опции за допълнително осигуряване или доплащане. Такова нещо като искане да плащаш където и да живееш, без да ти осигуряват достъп до медицински услуги там, където живееш, го има само в нашенското законодателство.

Подобно доброволно осигуряване - при условие, че НЗОК изплаща услугите в съответната страна, а понястоящем не виждам как ще стане това - би могло да заинтересува някои живеещи в чужбина български граждани, но не и тези, които са в ЕС. Техните права би трябвало да важат в България. "Някой си" пита кой ще плаща за неосигурените, разболели се в България - ами самите неосигурени, много просто, както е навсякъде по света. Само че пристигащите в България обикновено са осигурени - те си плащат на място, а после здравната каса в съответната страна (или застрахователната компания) им възстановяват разходите срещу представяне на документ.

А ако тиквите в Парламента не престанат да облъчват такива като "Някой си" с невярна информация и не си размърдат дирниците, българската държава отново ще бъде осъдена в Страсбург. Казвам го със съжаление, защото сметката ще бъде представена на многострадалния български данъкоплатец, а не на действително виновните.
цитирай
8. анонимен - Абсолютно прави сте! Това е жив р...
10.05.2007 08:59
Абсолютно прави сте! Това е жив рекет. Това, че сме в Европейския съюз е само мит, колкото и да се мъчат да ни убедят. Достатъчно е човек да излезе за малко от България и да си свери часовника. За съжаление делата в Страсбург ще се плащат от джоба на обикновения човечеч. Няма да бъде потърсена никаква отговорност. В подобно положение са в момента и моряците. И те са длъжни да плащат здравни осигуровки, но не ползват ресурсите на здравната система. Не в Европа, а по цял свят се ползват с данъчни облекчения, само в България са третирани като престъпници. Това е унизително! За съжаление в Парламента седят и дремят хора, които са много далеч от проблемите на хората, изпратени с едничката цел да прокарат закони удобни само на определени среди.
цитирай
9. анонимен - От Екипа на Стефан Кондев
10.05.2007 15:17
Въпроса тук е следния. Какво ще направим за да решим този проблем и за да избегнем подобни такив и за в бъдеще? Решението което ще вземем трябва да разреши проблема както на емигрантите и гурбетчиите така и този на българите в България.
цитирай
10. анонимен - Eдно време имаше закон на "...
10.05.2007 15:26
Eдно време имаше закон на "изменниците" (избягалите от комунистическия рай) да се конфискува имуществото. Сега комунистите са на власт и отново го въвеждат
цитирай
11. анонимен - Аз лично намирам тази идея за бле...
10.05.2007 15:27
Аз лично намирам тази идея за блестяща :)). Сега остава само да я приложим и в други области на стопанството и България ще стане Рай на земята.
Ми помислете малко:
Закон за електроснабдяването: "Всеки български гражданин е длъжен да плаща електроенергия независимо дали я ползва или не". И после можем да затворим не само атомната в Козлодуй ами и 3/4 от всички централи дето имаме. Хем пари колкото щеш хем французите доволни.
Или пък закон за водоснабдяването: "Всеки български гражданин е длъжен да плаща данък "Вода" независимо дали е в страната или не". И после нека мрънкат, че 60% от водата се губела в течове по тръбите. Ми то и 100% да се изгубят ние сме им взели парите.
Аз не знам колко е добър професора - министър на здравеопазването като медик, ама явно показва, че му сече пипето в икономиката. Имам чувството, че е завършил Хогуардс заедно с Хари Потър.
Абе то ако Тато се беше сетил за това през комунизъма ехееее... Ама и той горкия нито беше Слънце да огрее навсякъде нито пък беше професор по медицина.
цитирай
12. анонимен - RE: А аз като плащам здравни осигуровки ...
11.05.2007 12:14
Аз живея в Германия и в момента и тук се провеждат здравни реформи, и тук обаче не всичко е напълно безплатно. Например всяко тримесечие, ако посетя личния си лекар (като по принцип не съм обвързана с един определен лекар мога да отида при всеки медик, който практикува обща медицина) съм длъжна да платя 10 евро, но същия този лекар може да да ми издва неограничен брой направления за всякакви специалисти, които важат в рамките на това три месечие. Престоят в болница, в зависимост от здравната каса (тука са малко повече на брой..) е безплатен до определен брой услуги, но е възможно човек да има допълнителна здравна осигуровка, която да включва различни екстри - единична стая, надзор от главния лекар и т.н. За зъболекар също съм длъжна да плащам, не цялата сума, но част от нея, също така и при закупуването на лекарства си плащам 10% от стойността им, но до 10 евро, т.е. ако лекарството струва 150 евро, вместо 15, аз плащам само 10 евро.
В Люксембург системата е малко по-различна, там си длъжен да плащаш директно на своя лекар, в болница или в аптеката, но след това здравната каса ти възстановява средствата, но в повечето случаи не 100 процентово! До колкото ми е известно във Франция системата е подобна...
Така че да заплащаш допълнително не е нещо ново или недопустимо, въпросът е какво получава човек срещу своите вноски и дали въобще в България човек има право на избор! НЗОК е монополист и това е според мен недопустимо.
цитирай
13. анонимен - Проблемът
13.05.2007 13:39
Цялата медицинска система в България се базира на една остаряла марксистко-ленинска формула от 19-ти век, която в общи линии гласи "Вие слагайте всичко в кюпа, а пък ние ще видим как ще го ползваме после". Тази формула никога не е работила, не работи и никога няма да заработи. Просто защото има много хора, които само слагат в кюпа и други, които само вземат от кюпа. Това не се харесва на слагащите и те постепенно спират да слагат, остават само вземащите
Нека видим фактите:
4.3 милиона българи постоянно живеещи в страната не плащат здравни осигуровки въобще. Вие изчислете какво е това като процент от всичките българи в България. 62.66% от останалите плащат по-малки здравни осигуровки отколкото трябва, защото не обявяват реалните си доходи. Като направите сметка щв видите, че по-малко от 10% от българите живеещи в страната плащат такива здравни застраховки, каквито трябва.
Е извинявам се, ама за това не са виновни българите живеещи в чужбина. Просто системата не работи.
Статистическите данни са взети от тук:
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=337968
и
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=335572
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefankondev
Категория: Политика
Прочетен: 112122
Постинги: 13
Коментари: 193
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол