Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2007 04:06 - НОВА РУБРИКА - "ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ...."
Автор: stefankondev Категория: Политика   
Прочетен: 4008 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 22.05.2007 22:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Здравейте,

Двамата икономисти от екипа ми, Йосиф Йосифов и Христослав Ангелов имаха идеята да започнат една рубрика в която да коментират актуални и не толкова актуални икономически теми през призмата на своите собствени убеждения. Йосиф е социалдемократ, а Христослав либертарианец. Факта, че двама човека изповядващи толкова различни разбирания за устройството на света могат да работят заедно демонстрира още веднъж уникалността на това с което сме се захванали.  

 

Бъдете здрави и нека Бог да ви пази!

 

Стефан Кондев

 

 

 

Двайсетте лева, скарата, изборния туризъм и българската представителна демокрация - през погледа на социалдемократа

 

Социалдемократът, какйвто се старая да бъда, е странно животно. Той разглежда света като микс от етика, социална справедливост и икономически просперитет. Звучи твърде хубаво, нали? Ще се постарая да изясня и кристализирам една скромна, лична позиция, свързана с предстоящите избори.

 

1.Свободните избори за политика-социалдемократ, представляват израз на народната воля. “Глас народен”, бе казал поета-“Глас Божи”. За социалдемократа-икономист, обаче съществува идеята, че изборите са един пазар с търсене и предлагане. Търсенето е на гласове, докато предлагането е “гъвкаво”- пари, стоки, услуги....

 

2. Продължавам да разсъждавам.... Този път като маркетолог-говорим си за пазар все пак. В маркетинга, широко се използва метода на условние рефлекси. Всички сме чували за Павлов, звънеца и слюнката на кучето, което най- накрая, само чува звънеца и слюноотделя. Така е и с хората-само чуват обештания и получават условни стимули- споменатите обештания, пари, стоки услуги... и се ловят във водовъртежа на пазарното търсене и предлагане. Тук идва голямото НО.

 

3. Кучето не проявява този условен рефлекс до края на живота си. То, в един момент, осъзнава, че звънеца си звъни, но мръвка няма. Така е и с избирателя. Тои вече се старае максимално да се възползва от предлаганите му блага, а какво става в “тайната стаичка”, знае само той.

 

4. Социалдемократа знае, че пазарът не всякога е “цар”. Но, нестандартно, в този случай, той не би се осмелил да предложи държавна регулация на „пазара на гласове“. Това, което ще предложи е оште по-мажоритарен вот от сегашния. Нека всички кандидати, да са в една бюлетина, без обозначени партии и т.н, подредени по азбучен ред. Тогава, хората ще гласуват за личността, а личностите, ако искат истинска кариера, ще се замислят над нови стимули, с които да въздействат и току виж най-накрая започнат да работят. Ефективно!

 

Йосиф Йосифов

 

 

Двайсетте лева, скарата, изборния туризъм и българската представителна демокрация - през погледа на либертарианеца

 

Неудовлетворението ми от системата на представителната демокрация е породено от самото и естество. Няколко милиона човека, чиито лични проблеми и цели в животa са до една или друга степен различни от моите дават с гласа си картбланш на една политическа олигархия да взема решения които ще засягат всеки един аспект от личния ми живот в следващите няколко години.

Не искам да бъда разбран погрешно, защото с гордост споделям културни и духовни ценности и загриженост за съдбата на България и на хората които живеят в нея с всички мои сънародници. Когато обаче човек се опитва да реши къде да купи жилище или каква кола да кара, той едва ли го прави чрез гласуване с помощта на група непознати хора. Защо тогава трябва точно по този начин да се решава семейството ми колко данъци да плаща, на какви цени да ползва електричество, дали ще може лесно да регистрира фирма или не след като решението на проблеми от този тип е много по-важно от това на предишните?

Като част от модела на представителната демокрация, политиците се стараят да съберат колкото може повече гласове. За целта те пробват редица легални и полулегални средства. Полулегалните, като "изборен туризъм", "кебапче-вотче", "20 лева и гласувай за нашите" са много по-евтини и лесноприложими в сравнение с легални такива като спазването на предишните предизборни обещания за да бъдеш преизбран на актуалните избори. Не обвинявам хората които гласуват стриктно по партийна линия. Нито пък тези които предпочитат да получат днес 20 лева, две кюфтета и бира от кандидат-народните представители (в този случай кандидат-евродепутатите) от колкото неизпълнени обещания в продължение на един мандат. Не би било справедливо да се сърдя на тези хора за това, че си гледат собствените интереси. Мога само да се сърдя на хората които ми пречат да си гледам моите. Драстичната промяна на политическата ни система е належаща.

 

Христослав Ангелов


Тагове:   нова,


Гласувай:
0



1. анонимен - През погледа на ..
19.05.2007 10:18
Доста общи приказки за хора от някакъв екип. Стефане, от много време търся хора споделящи подобни ценности. Каде мога да науча повече за идеите които изповядваш, за идеи как да се постигнат тези цели, кои са хората с които работиш? Тук в блога виждам само общи приказки, но се надявам, че не е само това. Не можах да намеря никаква друга възможност да се обърна към вас (e-mail, чат или нещо друго). Считайте че съм симпатизант. дайте възмойност да науча нещо повече за вас. p_k_petkov@abv.bg
цитирай
2. stefankondev - Здравейте г-н Петков, Благодаря ви ...
19.05.2007 18:35
Здравейте г-н Петков,

Благодаря ви за интереса към нашият екип и идеите ми. Горните коментари носят белезите на общи приказки защото целта им е да изразят две лични мнения по дадена тема, а не да предложат нещо конкретно. Както може би знаете вече отпаднахме от тези избори, но в момента започваме да правим планове за евентуално участие в регионалните избори. Ако реша да направя това, най-вероятно ще се кандидатирам в родния ми град Стара Загора или някое място в старозагорска област.
Все още не сме мислили как точно ще подхванем кампанията и какво конкретно ще предложим. Ще се радвам обаче ако искате да разменим мисли на тази тема.
Идеята ни за изборите за евродепутати беше да демонстрираме, че имам качествата, квалификациите, патриотизма и амбицията да представлявам интересите на България в ЕС, а и съществременно да предложим 2-3 конкретни неща.
Идеите да предоставим възможност на хората да извлекат икономически дивиденти от земята си (http://stefankondev.blog.bg/viewpost.php?id=57921) и да мобилизираме усилията на БГ политически и бизнес сектор за да върнем етническите българи (http://stefankondev.blog.bg/viewpost.php?id=52578) изглеждат като общи приказки, но в тях има заложен здрав икономически (а и не само) смисъл. Дори не искам и да намекна, че ще се изчерпим с тези идеи. Предполагам, че изглеждат повърхностни поради начина по който сме ги представили. Както сам виждате, когато казахме, че сред нас няма политици и сме нови в това поприще, това не беше "P.R." ход, а самата истина :)).
В екипа ми няма известни в България хора, нито пък зад мен стоят някакви корпоративни интереси.
Ще пиша повече на тема какво следва и то в най-близко бъдеще.
Бъдете здрав и нека Бог да ви пази.
цитирай
3. анонимен - обештания
20.05.2007 10:54
Много амбициозно, млади господа, но все си мисля, че ще е изключително приятно да научите правописа на българските думи, например на думата "обещание". Каквото и да казвате след това, олеква при това положение.
цитирай
4. viovioi - именно затова хората неискат да упражнят правото си на вот.
20.05.2007 13:27
защото няма силни,изявени личности в нашата политика.При това надеждни,уважавани и чисти.А хората продава вота си за 20 лв и 2 кебабчета, защото са гладни и паралела с кучетата ми прозвуча малко грубо.Който се цели високо в политиката трябва да свали своята маска , защото хората вече ги подушват.А с високомерието и презрението което ни демонстрират твърде често си четат собствената присъда.
цитирай
5. анонимен - Viovioi, две мнения по въпроса н...
20.05.2007 18:16
Viovioi, две мнения по въпроса няма. Когато икономически си напрегнат, а и нямаш никакво доверие на политиците, да получиш нещо от тях (ако ще и то да е 20лв, кюфтена и малко бира) е винаги по-добре от нищо.

Христослав
цитирай
6. анонимен - ДПС е купувало гласове в Перник според разследване на НТВ
21.05.2007 13:41
Ето какво имах предвид в коментара си за българската представителна демокрация.
ХРИСТОСЛАВ

ДПС е купувало гласове в Перник според разследване на НТВ
(http://news.ibox.bg/news/id_37032047)

В „Мини Перник" е работила схема за купуване на гласове в полза на ДПС.

Това стана ясно от репортаж на Нова телевизия, заснет със скрита камера.

На миньорите са раздавани по 10 лв. с обещанието, че след като пуснат гласовете си ще получат по още 20 лв. По думите на работещи в мините, те са били заплашвани, че ако не гласуват за ДПС ще трябва да си търсят друга работа.

Пред скритата камера касиерка в предприятието призна, че дава пари „за изборите" по указания на шефовете, но след като разбра че е заснета, заяви, че не знае за какво става дума.

Според миньорите схемата за купуване на гласове е работила не само в „Мини Перник", но във всички подразделения, които са собственост на Христо Ковачки, но много от тях са отказали да продадат гласовете си.

Подадените гласове за ДПС в Перник надхвърлят 700.

Според Росен Владимиров, ако е имало купуване на гласове, резултатът за ДПС е щял да бъде по-добър. „Репортажът не доказва, че гласовете са купувани за ДПС", каза още Владимиров като определи обвинението като „леко смешно".

Според говорителя на ЦИК Бисер Троянов "може да се приеме, че има извършено престъпление по чл. 167 от Наказателния кодекс". Според него по случая трябва да бъде сезирана прокуратурата.

Купуването на гласове се наказва с до 3 години лишаване от свобода или пробация.
цитирай
7. svetly71 - Svetly71
23.05.2007 16:26
. Да се замени прогресивният данък върху доходите на физическите лица с плосък данък, равен на юридическите - 10%!
2. Сериозно повишаване на минималните осигурителни прагове и минималната заплата и пенсия. 3. Държавното здравно и пенсионно осигуряване да се увеличат на 8% и да се намали максималния период за социална помощ на 12 месеца.
4. Всяко възнаграждение (месечно, седмично, премии, бонуси) да преминава задължително през избираема от работодателя банка!
5. Да се даде автономност болниците на допълнителни контролирани тарифи за някои от манипулациите и операциите, както и за развиване на самостоятелна допълнителна стопанска дейност, но със условие за назначаване на 100% съдебно и финансово отговорен борд на директорите.
6. Да се даде автономност училищата за развиване на самостоятелна допълнителна стопанска дейност, но със условие за назначаване на 100% съдебно и финансово отговорен борд на директорите.
7. Да се приватизират губещите държавни и общински фирми за транспорт (без БДЖ), но със прозрачни процедури и публикуване на офертите.
8. Да се въведат ответни мерки срещу престъпното нарушаване на човешките права за Български граждани, по отношение свободното движение на стоки и хора в рамките на EC, както и преразглеждане на дипломатическите ни отношения с Либия и по отношение на дълговете на други държави към България.
9. Назначаване на специална служба за разследване, със специален статут за проверки, констатации и налагане на санкции и или глоби, по всички видове очевидни нарушения и доклади по всички видове съмнения за нарушения както и на достъп до информация до държавни институции, камери и всички банкови преводи на всички граждани, включително министри и депутати и най-вече на възможност за сравняване на данните от Банков надзор със тези от декларарираните данни от работодателите и работниците.
Очевидните нарушения ще да бъдат уточнени допълнително , като пример за това могат да бъдат следните деяния:
Очевидни замърсявания на обществени и лични обекти по какъвто и да е начин и с каквито и да е средства и или нарушаване цялостта на вече направени обществени обекти!
Забрана на превозни средства със животинска тяга в градовете и туристическите обекти!
Умишлени и безразборни нарушения и замърсявания на паркове, градини, пасища, плажове, улици обществени сгради, стадиони, обществения градски транспорт и т.н.
Въвеждане на санкция (глоба) на работодателя и на работника за получаване на възнаграждение, по-високо от договореното в трудовия договор!
Масови проверки от Банков надзор по всички жилищни (имотни) кредити!
Въвеждане на санкция (глоба) на работодателя и на работника, при нарушения и подвеждане под съдебна отговорност при повторно нарушение.
Узаконяване на възможности за запор на част от заплатите за неплатени глоби!
10. Спиране на проекта Белене, като опасен, вреден и скъп във времето си проект и осигуряване на фонд за рискови инвестиции в нови технологии, които да се инвестират в нови разработки към обновена или изцяло нова БАН за добив на метан и кобалт, които са под дъното на Черно Море, нов начин за добив на ел енергия от слънцето, реките, морските вълни, вятъра, био масата, биогоривата и други възобновяеми и или изгодни за България източници, и отдел за изледване и доразработване на повечето технологии на Стефан Маринов, Илия Вълков, Никола Тесла и др. При успешни финансови резултати от тази дейност, да се създадат нови държавни енергийни, химически, фармацефтични, телеком и финансови компании и контролно звена към тези организации, които да обслужват дейностите по добиването, разпространението, продажбите и най-вече опазването на Българските ресусри от източване, със условие за назначаване на 100% съдебно и финансово отговорен борд на директорите на тези компании.
цитирай
8. анонимен - до обештания
26.05.2007 01:13
Просто Йосиф не живее в България и причината да използва "ш" вместо"щ" е от клавиатурата!
цитирай
9. анонимен - Недей да издаваш тайните. Човека ...
26.05.2007 22:50
Недей да издаваш тайните. Човека тъкмо си беше помислил, че не можем да пишем.
цитирай
10. lilex - Браво момчета !
29.05.2007 15:04
Поздравявам ви за коментарите относно евроизборите !
Въпреки че не са много задълбочени ( знам че можете да ги направите и по- подробни ) те са написани на разбираем език и показват истинската изборна ситуация в милата ни Родина .
Продължавайте напред и Бог да ви пази !
цитирай
11. анонимен - От Екипа на Стефан
29.05.2007 17:53
Lilex, благодарим ви за добрите пожелания. Точно това беше целта ни. Да напишем коментари на лесен и разбираем за всички език. Очаквайте още мисли по темата.
цитирай
12. jani - eh tozi ekip be, jiw i zdraw da e;)
03.06.2007 16:17
eh tozi ekip be, jiw i zdraw da e;)
цитирай
13. анонимен - Не знам дали с екип може, но без него ...
04.06.2007 17:37
Не знам дали с екип може, но без него съвсем не може, така че и аз им пожелавам здраве и успехи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefankondev
Категория: Политика
Прочетен: 111805
Постинги: 13
Коментари: 193
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол